MONDHYGIËNE BIJ KINDEREN

Veel ouders vragen zich af wanneer ze moeten beginnen met het aanleren van een goede mondverzorging bij hun kinderen. Tandartsen benadrukken het feit dat hoe sneller je begint met het aanleren van goede gewoontes omtrent mondhygiene, hoe groter de kans is op mooie en gezonde tanden in de toekomst. Het is zeer belangrijk om al in de eerste maanden te beginnen met de verzorging van de tandjes van je baby. Als de melktanden gezond zijn, is de kans op sterke permanente tanden groter. Een goede opvoeding met betrekking tot mondhygiene betekent altijd ‘s avonds en ‘s ochtends tandenpoetsen, regelmatig naar de tandarts gaan en een beperking van (zoete) tussendoortjes.

0 – 2 JAAR

We weten vaak niet dat kinderen worden geboren met al hun tanden. In het begin zitten ze nog verscholen onder het tandvlees, maar dat betekent niet dat je de mondholte niet van het begin af aan goed moet verzorgen. Helemaal in het begin zou je de mondholte van je baby tweemaal daags moeten reinigen met een gaasje of een zacht (hydrofiel) washandje. Dat helpt bij het verwijderen van melkresten en bacterien van het tandvlees. Wanneer je baby tandjes begint te krijgen (tussen de 6 en de 9 maanden) moet je de mondholte schoonmaken met een gaasje. Een paar dagen nadat de tandjes zijn doorgebroken, zou je moeten starten met tandenpoetsen met een zachte tandenborstel. Eerst alleen met water, en daarna kun je aan je tandarts of kinderarts vragen wanneer je tandpasta mag gaan gebruiken.  Mondhygiene is zeer belangrijk tijdens de eerste levensmaanden van je baby, anders zou tandbederf de nieuwe tandjes kunnen aantasten. Om zogenoemde ‘zuigflescaries’ te vermijden, iets wat voor kan komen bij baby’s die melk drinken of gesuikerde fruitpapjes of vruchtensap krijgen, moet je altijd de fles onmiddellijk na het drinken wegnemen en mag je de baby nooit met een flesje naar bed laten gaan.  Voor de tandverzorging van een baby moet je een tandenborstel die speciaal voor baby’s is bedoeld, gebruiken. Deze is uitgerust met zachte borstelharen en past in het mondje van de baby. Tegen de tijd dat je baby 1 jaar wordt, neem je hem mee voor zijn eerste bezoek aan de tandarts. Tijdens die controle kun je als ouder zien of je de tanden van je baby goed verzorgt en krijgt het kind de kans kennis te maken met de tandartspraktijk, wat eventuele angsten in de toekomst kan verminderen.

2 JAAR EN OUDER

Wanneer je kind 2 jaar is kun je beginnen met het gebruiken van tandpasta (met fluoride) die tandbederf helpt te voorkomen. Breng een kleine hoeveelheid op de tandenborstel aan en zorg ervoor dat het kind na het poetsen alles weer uitspuugt. Voor het kind leert de tandpasta uit te spoelen na elke poetsbeurt moet je als ouder de mond schoonvegen met een met water bevochtigd gaasje. Tussen de 3 en de 4 jaar kunnen kinderen leren hun eigen tanden te poetsen. Het is heel belangrijk de juiste tandenborstel te kiezen, die zelfs in de handjes van een 3-jarige bij de moeilijk bereikbare plekken kan komen.  Voor het kind 3 is, zou je moeten beginnen met het ontmoedigen van duimen of het gebruiken van een speentje zodat het een gezonde ontwikkeling van de mondholte en tanden niet belemmert. Duimen of zuigen op een speentje in de periode dat de tandjes doorbreken, zo tussen de 6 en 9 maanden, kan tot allerlei afwijkingen leiden zoals een overbijt, wat voor ongemak tijdens het bijten en voortijdige slijtage van de tanden kan veroorzaken.  Tussen de 3 en de 5 jaar oud zouden kinderen elk half jaar een bezoek aan de tandarts moeten brengen. Deze controles zorgen ervoor dat tandbederf of afwijkingen aan het gebit in een vroeg stadium kunnen worden ontdekt en gemakkelijker worden verholpen

6 JAAR EN OUDER

Nadat je kind 6 jaar is geworden belandt het in een cruciale fase: de melktandjes beginnen uit te vallen en de volwassen tanden komen te voorschijn. Bereid je kind goed voor op deze fase zodat hij of zij niet bang is om het eerste tandje aan de tandenfee te moeten afstaan.  Door het uitkomen van de permanente tanden onstaat er een gemengd tandstelsel en raken de naast gelegen melkkiezen vatbaarder voor tandbederf. Daarom zou je als ouder nu moeten beginnen met flossen bij je kind.  Een kind is nog niet in staat om goed voor zijn gebit en mondholte te zorgen. Daarom moet je er als ouders eigenlijk tot een jaar of 8, 9 bijblijven wanneer het kind zijn tanden poetst of flosst. Zo kun je je kind corrigeren als dat nodig is en slechte gewoontes meteen de kop indrukken. Je zou altijd extra aandacht moeten besteden aan de zijkanten van de tanden. Daar kan tandplak zich ophopen. Ze worden vaak niet goed gepoetst omdat het kind er niet bij kan. Dit is zeer belangrijk want rond het zesde levensjaar beginnen de eerste kiezen door te komen! Een kind moet na zijn zesde een tandpasta gebruiken die 1500 ppm fluoride bevat.

OUDER DAN 8 JAAR

Als we onze kinderen nauwgezet een goede mondhygiene zouden bijbrengen, zouden ze op hun tiende hun tanden zelf kunnen verzorgen. Op dit moment is het onze taak om de juiste tandenborstel en tandpasta te kiezen en hen eraan te helpen herinneren om ‘s morgens en ‘s avonds en na het nuttigen van zoetigheden of gesuikerde dranken hun tanden te poetsen . Je kunt je kinderen het beste aanmoedigen om zoetigheden of zoute snacks meteen na het eten te nuttigen om tussendoor snacken te voorkomen. Zodra een kind 12 wordt kan het zelfstandig flossen om ook tussen de tanden te reinigen. Kinderen aanmoedigen om hun eigen gebit te verzorgen, helpt ze om een mooie en gezonde glimlach te krijgen. En dat heeft weer een positieve invloed op hun leven omdat iedereen van glimlachende mensen houdt. Bovendien beperkt een goede gebitsverzorging vervelende bezoekjes aan de tandarts en hoeven ze er alleen heen voor een pijnloze controle.

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar de website van Oral-B…

Meer aandoeningen informatie over:

"Zeer klantvriendelijk, uitstekende behandeling, goede adviezen."

Beoordeeld met een 8,2 via Zorg Kaart Nederland

"Zeer goede ervaringen. Nooit problemen. Uitstekend."

Beoordeeld met een 8,5 via Zorgkaart Nederland

"Kundig geholpen, goed advies in een fijne omgeving."

Beoordeeld met een 9,2 via Zorgkaart Nederland

"Zeer toegewijd en professioneel. Flexibel in het maken van afspraken.

Beoordeeld met een 9,7 via Zorgkaart Nederland

Pin It on Pinterest