Home » Specialisaties
Specialisaties
Mondproblemen bij kinderen kunnen voorkomen worden.
Tot 18 jaar worden bezoeken aan de mondhygiënist vergoed vanuit de zorgverzekering.
Bespaar vervelende discussies met peuters, kleuters, tieners of pubers en bel de mondhygiënist.
Dit zijn onze
Specialisaties
Innovatief
Als mondhygiënisten staan we vooraan bij innovatie
Zijn er nieuwe innovaties in de wereld van mondzorg dan staan wij vooraan om te kijken hoe we die in onze praktijk kunnen inzetten. We vinden het belangrijk om met de tijd mee te gaan en onze patiënten te behandelen met de nieuwste technieken en methoden. Wij zijn betrokken bij (klinisch) wetenschappelijk onderzoek om zo ook ons steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van innovaties. Daarnaast geven we klinische lessen op de verpleegafdelingen en verzorgen we in het onderwijs bij- of nascholingen.
De invloed van een medische ingreep of medicijnen op het gebit
Doordat wij gevestigd zijn in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis krijgen wij regelmatig te maken met medisch gecompromitteerde patiënten. Dit zijn patiënten waarbij de algehele gezondheidstoestand, ten gevolge van ziekte, een medische ingreep en/of het gebruik van medicijnen, mogelijk invloed heeft op de tandheelkundige situatie. We raden een vroegtijdige screening van de algehele gezondheid van het gebit aan en een behandeling van parodontitis, ofwel een ontsteking aan het tandvlees, om bij zo’n situatie ongewenste medische complicaties te voorkomen. Het kan hierbij gaan om ziekten als diabetes, auto-immuunziekten, COPD en reumatoïde artritis of om een medische ingreep zoals een orgaantransplantatie of een IVF-behandeling.
Kennis & kunde
Veel kennis en kunde onder één dak geborgen
De patiëntengroep van onze praktijk is zeer divers. Kennis van ziektebeelden, medicijnen, goede communicatie en de samenwerking met andere medici zijn daarom van essentieel belang. Wij beschikken over een deskundig team en een groot netwerk van specialisten. We hebben nauw contact met kaakchirurgen, tandartsen, cardiologen, internisten en het Instituut Verbeeten. Doordat wij al deze specialismen binnen handbereik hebben en snel kunnen schakelen, bieden wij passende zorg voor elk type mond of gebit.
Stel je vraag aan onze mondhygiënist
Naast het uitvoeren van behandelingen, adviseren en begeleiden onze vijf specialistische mondhygiënisten de patiënten graag. Indien je vragen hebt of voorzien wilt worden van tips vragen we jou contact op te nemen via ons contactformulier en een beroep te doen op de uitgebreide kennis van ons kundige team. Geen vraag is ons te complex.
Oncologie
Hoofd-hals oncologie
Hoe ontstaan problemen in de mond bij chemo- en/of radiotherapie
Chemotherapie en radiotherapie zijn behandelingen die zich richten op het uitschakelen van kankercellen. Bij chemotherapie wordt gebruikgemaakt van medicijnen die ervoor zorgen dat kankercellen doodgaan of stoppen met zich vermenigvuldigen. Radiotherapie schakelt kankercellen uit door middel van straling. Beide methoden beschadigen ook gezonde cellen in de omgeving van het zieke weefsel. Omdat u wellicht een behandeling ondergaat waarbij uw hoofd en hals in het stralingsveld liggen, ontstaat er een verhoogd risico op beschadiging van het mondslijmvlies. U kunt last krijgen van irritatie, beschadiging en ontsteking van:
- Het tandvlees
- De tong
- Het wangslijmvlies
- Het zachte- en harde gehemelte
- De lippen
- De speekselklieren
- De tanden
U loopt vanwege de behandeling dus een groter risico op een infectie van de mond. Mondproblemen kunnen erg pijnlijk zijn, waardoor eten, praten en slikken lastiger kunnen worden.
Gedurende deze periode zal de mondhygiënist u bijstaan bij de mondverzorging.
Jeugd
Mondhygiëne bij kinderen
Veel ouders vragen zich af wanneer ze moeten beginnen met het aanleren van een goede mondverzorging bij hun kinderen. Tandartsen benadrukken het feit dat hoe sneller je begint met het aanleren van goede gewoontes omtrent mondhygiene, hoe groter de kans is op mooie en gezonde tanden in de toekomst. Het is zeer belangrijk om al in de eerste maanden te beginnen met de verzorging van de tandjes van je baby. Als de melktanden gezond zijn, is de kans op sterke permanente tanden groter. Een goede opvoeding met betrekking tot mondhygiene betekent altijd ‘s avonds en ‘s ochtends tandenpoetsen, regelmatig naar de tandarts gaan en een beperking van (zoete) tussendoortjes.
0 - 2 jaar
We weten vaak niet dat kinderen worden geboren met al hun tanden. In het begin zitten ze nog verscholen onder het tandvlees, maar dat betekent niet dat je de mondholte niet van het begin af aan goed moet verzorgen. Helemaal in het begin zou je de mondholte van je baby tweemaal daags moeten reinigen met een gaasje of een zacht (hydrofiel) washandje. Dat helpt bij het verwijderen van melkresten en bacterien van het tandvlees. Wanneer je baby tandjes begint te krijgen (tussen de 6 en de 9 maanden) moet je de mondholte schoonmaken met een gaasje. Een paar dagen nadat de tandjes zijn doorgebroken, zou je moeten starten met tandenpoetsen met een zachte tandenborstel. Eerst alleen met water, en daarna kun je aan je tandarts of kinderarts vragen wanneer je tandpasta mag gaan gebruiken. Mondhygiene is zeer belangrijk tijdens de eerste levensmaanden van je baby, anders zou tandbederf de nieuwe tandjes kunnen aantasten. Om zogenoemde ‘zuigflescaries’ te vermijden, iets wat voor kan komen bij baby’s die melk drinken of gesuikerde fruitpapjes of vruchtensap krijgen, moet je altijd de fles onmiddellijk na het drinken wegnemen en mag je de baby nooit met een flesje naar bed laten gaan. Voor de tandverzorging van een baby moet je een tandenborstel die speciaal voor baby’s is bedoeld, gebruiken. Deze is uitgerust met zachte borstelharen en past in het mondje van de baby. Tegen de tijd dat je baby 1 jaar wordt, neem je hem mee voor zijn eerste bezoek aan de tandarts. Tijdens die controle kun je als ouder zien of je de tanden van je baby goed verzorgt en krijgt het kind de kans kennis te maken met de tandartspraktijk, wat eventuele angsten in de toekomst kan verminderen.
2 jaar en ouder
Wanneer je kind 2 jaar is kun je beginnen met het gebruiken van tandpasta (met fluoride) die tandbederf helpt te voorkomen. Breng een kleine hoeveelheid op de tandenborstel aan en zorg ervoor dat het kind na het poetsen alles weer uitspuugt. Voor het kind leert de tandpasta uit te spoelen na elke poetsbeurt moet je als ouder de mond schoonvegen met een met water bevochtigd gaasje. Tussen de 3 en de 4 jaar kunnen kinderen leren hun eigen tanden te poetsen. Het is heel belangrijk de juiste tandenborstel te kiezen, die zelfs in de handjes van een 3-jarige bij de moeilijk bereikbare plekken kan komen. Voor het kind 3 is, zou je moeten beginnen met het ontmoedigen van duimen of het gebruiken van een speentje zodat het een gezonde ontwikkeling van de mondholte en tanden niet belemmert. Duimen of zuigen op een speentje in de periode dat de tandjes doorbreken, zo tussen de 6 en 9 maanden, kan tot allerlei afwijkingen leiden zoals een overbijt, wat voor ongemak tijdens het bijten en voortijdige slijtage van de tanden kan veroorzaken. Tussen de 3 en de 5 jaar oud zouden kinderen elk half jaar een bezoek aan de tandarts moeten brengen. Deze controles zorgen ervoor dat tandbederf of afwijkingen aan het gebit in een vroeg stadium kunnen worden ontdekt en gemakkelijker worden verholpen
6 jaar en ouder
Nadat je kind 6 jaar is geworden belandt het in een cruciale fase: de melktandjes beginnen uit te vallen en de volwassen tanden komen te voorschijn. Bereid je kind goed voor op deze fase zodat hij of zij niet bang is om het eerste tandje aan de tandenfee te moeten afstaan. Door het uitkomen van de permanente tanden onstaat er een gemengd tandstelsel en raken de naast gelegen melkkiezen vatbaarder voor tandbederf. Daarom zou je als ouder nu moeten beginnen met flossen bij je kind. Een kind is nog niet in staat om goed voor zijn gebit en mondholte te zorgen. Daarom moet je er als ouders eigenlijk tot een jaar of 8, 9 bijblijven wanneer het kind zijn tanden poetst of flosst. Zo kun je je kind corrigeren als dat nodig is en slechte gewoontes meteen de kop indrukken. Je zou altijd extra aandacht moeten besteden aan de zijkanten van de tanden. Daar kan tandplak zich ophopen. Ze worden vaak niet goed gepoetst omdat het kind er niet bij kan. Dit is zeer belangrijk want rond het zesde levensjaar beginnen de eerste kiezen door te komen! Een kind moet na zijn zesde een tandpasta gebruiken die 1500 ppm fluoride bevat.
Ouder dan 8 jaar
Als we onze kinderen nauwgezet een goede mondhygiene zouden bijbrengen, zouden ze op hun tiende hun tanden zelf kunnen verzorgen. Op dit moment is het onze taak om de juiste tandenborstel en tandpasta te kiezen en hen eraan te helpen herinneren om ‘s morgens en ‘s avonds en na het nuttigen van zoetigheden of gesuikerde dranken hun tanden te poetsen . Je kunt je kinderen het beste aanmoedigen om zoetigheden of zoute snacks meteen na het eten te nuttigen om tussendoor snacken te voorkomen. Zodra een kind 12 wordt kan het zelfstandig flossen om ook tussen de tanden te reinigen. Kinderen aanmoedigen om hun eigen gebit te verzorgen, helpt ze om een mooie en gezonde glimlach te krijgen. En dat heeft weer een positieve invloed op hun leven omdat iedereen van glimlachende mensen houdt. Bovendien beperkt een goede gebitsverzorging vervelende bezoekjes aan de tandarts en hoeven ze er alleen heen voor een pijnloze controle.
Voor meer informatie verwijzen wij u door naar de website van Oral-B…
Paradontologie
Paradontologie
Beginnende parodontitis
De langzame ophoping en vermeerdering van tandplak tast het tandvlees en de tandwortels aan. Het tandvlees begint los te laten van de tanden en veroorzaakt pockets waar bacterien hun verwoestende werk voortzetten. De bacterien in het tandvlees veroorzaken afbraak van het ondersteunend bot van de tandwortels. Dit is een onomkeerbaar proces. Zonder behandeling zal dit proces leiden tot een serieuze botafbraak.
Gevorderde parodontitis
Bij gevorderde parodontitis heeft de afbraak zich verder doorgezet, het tandvlees is ontstoken en laat verder los van de tandhals op een steeds dieper niveau. De tanden gaan los zitten. De patient hoeft hier niets van te voelen. Indien onbehandeld kan dit proces leiden tot het verlies van tanden.
Erntstige parodontitis in gevorderde staat
De bacterien en tandsteen hebben geleid tot significant botverlies en het tandvlees is ver teruggetrokken. Er is nog weinig ondersteunend bot over en de tanden zitten los. Pijnlijke ontstekingen in het tandvlees kunnen regelmatig voorkomen. Extracties zullen noodzakelijk zijn.
Schisis
Schisis spreekuur
Schisis betekent spleet. Als uw kind een schisis heeft, dan heeft het een spleet in lip, kaak en/of het gehemelte (zachte en/of harde gehemelte). De schisis kan aan één kant zitten, rechts of links, of dubbelzijdig zijn. De schisis kan alleen in de lip zitten of in de lip-, kaak- en gehemeltespleet. Er zijn veel combinaties mogelijk en even zoveel behandelmogelijkheden. Pasklare behandelmodellen zijn niet van te voren op te stellen.
Het St. Elisabeth Ziekenhuis heeft een schisisteam waarin verschillende specialisten samenwerken
Dit multidisciplinaire team bespreekt tijdens de afspraak bij de schisispoli met u de behandelmogelijkheden en de rol die het schisisteam hierbij speelt. Ook geven wij antwoord op uw vragen die kunnen leven nu uw kind nog een baby is.
Hoe krijg je een afspraak bij de schisispolikliniek
Elke arts kan verwijzen naar het schisisteam. Meestal is dit de kinderarts of de huisarts. Sinds de invoering van de 20-weken echo wordt de schisis regelmatig al gezien door de verloskundige of de gyneacoloog. Zij verwijzen u ook door naar het schisisteam. U krijgt dan tijdens de zwangerschap al de nodige informatie over schisis en het schisisteam. Zo nodig worden er al afspraken gemaakt voor de kinderarts en de plastisch chirurg. Wilt u een afspraak maken en/of verzetten, dan kunt u contact opnemen met de secretaresse, telefoonnummer: (013) 221 03 40 Bij vragen over de verzorging kunt u telefonisch contact opnemen met de schisisverpleegkundige.
De werkwijze van het schisisteam
U komt met uw kind vaak als eerste bij de kinderarts terecht die de diagnose stelt. Vervolgens wordt u uitgenodigd op de schisispoli waar u kennis maakt met de teamleden van het schisisteam.
Spraak centraal
Het behandelprotocol binnen het schisisteam Brabant is anders dan bij de meeste andere schisisteams in Nederland. Wij kiezen bewust voor een protocol waarbij de spraak vanaf jonge leeftijd centraal staat. De spraak is het belangrijkste middel om te communiceren met leeftijdsgenootjes, de juf of meester op school, buurtkinderen en familieleden. Kortom, spraak is essentieel voor een gezonde sociale ontwikkeling De MKA-chirurg speelt samen met de orthodontist en de mondhygieniste een belangrijke rol in het begeleiden van een gezonde, functionele en fraaie gebitsontwikkeling met op latere leeftijd de juiste gezichtsverhoudingen. Zo vindt bij een kaakspleet rond 9 of 10 jaar een bottransplantatie plaats om een continue kaakboog te krijgen. De orthodontist kan hier dan een mooie tandboog maken. Als kinderen zijn uitgegroeid, vindt soms een kaakosteotomieplaats. Hiermee kan de groeiachterstand van de bovenkaak of andere standsafwijkingen van onder- en/ of bovenkaak worden gecorrigeerd. Doordat alle teamleden aanwezig zijn, kunt u in een keer al uw vragen stellen.
De leden van het schisisteam zijn:
Mevrouw M.J. Bertens-Timmermans – Kinderverpleegkundige
Mevrouw A. Duif – Maatschappelijk werker
De heer P. Geerts – Logopedist
De heer T. Godthelp – KNO-arts
Mevrouw A.P.W. Kordelaar-van Eijndhoven – Kinderverpleegkundige
De heer B. van Nimmen – Plastisch chirurg
Mevrouw C. Reijnen – Kinderarts
De heer M. Reinders – Orthodontist
Mevrouw S. Stolk-Liefferink – MKA-Chirurg
Mevrouw K. Kindt – Psycholoog
Mevrouw M. Fasting – de Bres – Mondhygienist
Mevrouw M. Verhoeven – Mondhygienist