Gaatjes, onprettig. Gevoelige tanden bij koude consumpties, akelig. Ontstoken tandvlees, vervelend en ook nog weleens pijnlijk. Slechte adem, mijn ‘worst nightmare’. Ondanks dat we er allemaal weleens mee te maken hebben, is een slecht ruikende mond typisch zo’n onderwerp waar nog steeds een taboe op rust. Het is een gênant probleem waar je anderen liever niet op wijst en zelf al helemaal niet op aangesproken wilt worden.

1/5 mensen heeft een slechte adem
Tijdens mijn tweede bezoek aan Mondhygiëne de Bres sprak ik uitgebreid met mondhygiënist Marieke de Bres over een slechte adem, de oorzaken hiervan en de oplossingen hiervoor. Ongeveer één op de vijf mensen kampt met een vies ruikende adem. Mensen met een slechte adem na het eten van knoflook of het drinken van veel alcohol zijn hierin niet meegenomen. Het gaat hier om diegenen die structureel uit hun mond ruiken en dus last hebben van zogeheten halitose.

Pepermunt en kauwgom
Vaak zoeken deze mensen hun toevlucht in pepermunt of kauwgom. Prima als tijdelijke oplossing, maar het lost het probleem niet op voor de langere termijn. Je maskeert het. Je kunt het enkel oplossen door de veroorzaker aan te pakken. Een slechte adem kan veroorzaakt worden door een tandvleesontsteking, koortsblaasjes of door de bacteriën die zich nestelen op de tongrug. Ze produceren zwavelverbindingen, en dat ruikt onaangenaam. De papillen in de tong zijn onregelmatig van structuur, dus het is logisch dat er bacteriën achter op de tong blijven kleven. Echter, zij produceren zwavelverbindingen met een onaangename geur als gevolg.

Schraap nare geuren de deur
“Om stank voorgoed uit je mond te verbannen moet je goed flossen, schrapen en eventueel spoelen. Naast het poetsen en flossen is het ook zaak om je tong extra te reinigen. Hiervoor zijn de speciale tongschrapers zeker een aanrader”, vertelde Marieke. Tijdens mijn consult kreeg ik naast tips en adviezen ook een demonstratie van het gebruik van de schraper. Ik pakte de tongschraper, stak mijn tong uit en schraapte over het achterste gedeelte van mijn tong. “Bereid je voor, want wanneer je hieraan ruikt, herken je de geur van rotte eieren”, aldus een lachende Marieke. Pfoeh, wat een geur. M’n gezicht sprak boekdelen. “Ja, dit zit ál die tijd op jouw eigen tong. Dat is schrikken, hè?!”

Wordt vervolgd…
Van deze rotte-eierengeur moest en zou ik afkomen. Door de tongschraper dagelijks te gebruiken kan dat eenvoudig. Volgens mijn mondhygiëniste merk je na een tijdje al dat je nauwelijks of helemaal niet meer uit je mond ruikt. Volgende maand breng ik weer een bezoek aan de mondhygiënistenpraktijk van Marieke voor de reiniging van mijn gebit. Op naar een lagere DPSI-score en een heerlijke adem.

Pin It on Pinterest