Zoals je in mijn vorige blogs las, besloot ik een tijd geleden een afspraak te maken bij de mondhygiënist. Zogezegd, zo gedaan. Mijn eerste afspraak bij Mondhygiëne de Bres stond nog vers in mijn geheugen gegrift. Waar ik al jaren dacht een gezonde mond te hebben, kwam ik van een koude kermis thuis. Mijn tandvlees bleek minder ongeschonden dan verwacht en de geur die vrijkwam tijdens het tongschrapen blies mij bijna omver. Eenmaal van de schrik bekomen plande ik de volgende afspraak.

Najaarsschoonmaak
Net zoals ik die ochtend mijn auto door de wasstraat reed, kreeg ook mijn gebit die dag een volledige reiniging. Dit keer van mondhygiëniste Marlijn Verhoeven. Tijdens mijn 30 minuten durende consult verwijderde ze het tandsteen op mijn tanden met een scaler en curette, de meest toegepaste instrumenten hiervoor. “Tandsteen is een harde verkalkte laag op tanden en kiezen en ontstaat uit tandplak. Tandplak is een zacht en kleverig, wit gelig laagje van bacteriën, eiwitten uit het speeksel en etensresten. Als je met je nagel over je tand heen gaat zie je een wittige substantie op je nagel zitten, dit is de tandplak”, aldus Marlijn.

Alles weer tiptop in orde
Systematisch kwamen een voor een al mijn tanden en kiezen aan de beurt. In het begin schrok ik, want ik had het idee dat al het glazuur van mijn tanden af ging. Marlijn stelde mij gerust met het feit dat enkel de tandsteen werd ‘weggekrabd’. Nadat alle tandsteen verwijderd was werden mijn tanden gepolijst. Net als de zeemleren lappen op het eind van de wasstraat die mijn auto doen blinken, werd zo ook mijn gebit mooi opgewreven. Door de polijstpasta die met een borsteltje op mijn gebit werd aangebracht, voelden al mijn tanden weer glad en schoon aan. Ik vond het bijna zonde om weer koffie te drinken of pepernoten te eten. Maar natuurlijk moet dit gewoon kunnen, al is het wél van belang dat ik dagelijks mijn gebit goed reinig.

Poetsles
Marlijn vertelde mij dat tandplak zich de hele dag door vormt. Als ik dit met poetsen en tussen de tanden en kiezen reinigen niet goed verwijder verkalkt het in 24 tot 48 uur tot tandsteen. Nu mijn gebit tandsteen-loos is wil ik het in deze topconditie behouden, tevens een van mijn goede voornemens. Ik legde dan ook een volgende afspraak vast die ik zelfs in de avond kon inplannen, wel zo makkelijk voor mij. Tijdens mijn volgende consult krijg ik poetsles en praat Marlijn mij bij over alle ins en outs om mijn mond gezond te houden. Houd de blogpagina dus in de gaten.

Pin It on Pinterest