Ieder halfjaar op controle bij de tandarts is voor mij vaste prik. Een consult bij de mondhygiënist daarentegen niet. Ik poets twee keer per dag elektrisch mijn tanden, maak gebruik van een flosapparaat én bij de tandarts heb ik nooit problemen. ‘Waarom een bezoek brengen aan de mondhygiënist, mijn gebit is toch tiptop in orde?’, dacht ik altijd. Niets is minder waar bleek toen ik op aanraden van een vriendin tóch een bezoek bracht aan de praktijk van Mondhygiëne de Bres in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis.

APK van mijn tandvlees
Tijdens mijn afspraak kwam ik erachter dat de mondhygiënist een hele andere verzorging levert dan de tandarts. Dat was nieuw voor mij. Er werd mij verteld dat mijn tandarts curatieve zorg verleent waarbij hij eventuele schade aan mijn tanden en kiezen repareert. De mondhygiënist biedt zorg om deze schade juist te voorkomen en neemt hiervoor een kijkje áchter de schermen. Zo werd dan ook de gezondheid van mijn tandvlees onder de loep genomen.

Hoe scoort jouw tandvlees?
Ik ontdekte dat mijn gebit al die tijd de schone schijn ophield. Terwijl mijn tanden er stalend wit uitzien, speelt er zich blijkbaar van alles onder mijn tandvlees af. Dat was even schrikken… De mondhygiënist vertelde mij dat het belangrijk is dat het steunweefsel rondom je tand gezond is. Het tandvlees is gezond als het niet bloedt tijdens het poetsen en ook niet bij het gebruik van de pocketsonde, een meetinstrument om de diepte tussen het tandvlees en de tand te meten. Hiermee ziet de mondhygiënist welke delen van het tandvlees ontstoken zijn, of tanden los staan door botverlies of dat er zich tandplak en/of tandsteen bevindt. Uit deze meting rolt vervolgens het zogeheten DPSI-cijfer.

Je hebt het zelf in de (t)hand
Mijn tandvlees scoorde het DPSI-cijfer 4. “Een uitgebreide parodontosebehandeling is vereist om je gebit op lange termijn te kunnen behouden”, werd mij verteld. Ik was er totaal van ondersteboven, dit zag ik niet aankomen! Gelukkig was het nog niet te laat. Ik kon mijn DPSI-cijfer verlagen door aan de slag te gaan met alle tips die ik kreeg om tandplak en tandsteen tegen te gaan. Zo ruilde ik het flosapparaat in voor ragers en neem ik nu langer de tijd om mijn kiezen grondig te poetsen, want met name deze tanden vergen de nodige aandacht. Tegenwoordig poets ik één keer per dag vier minuten en één keer per dag de huidige twee minuten.   

Wordt vervolgd…
Binnenkort praat de mondhygiënist mij bij over de oorzaken van een slechte adem en wordt mijn gebit grondig gereinigd. Bovendien bekijken we hoe ik de gekregen tips in praktijk breng en wat het resultaat hiervan is. Bij Mondhygiëne de Bres raden ze iedereen aan om één keer per jaar je gebit te laten reinigen. Ook als je gebit er van buiten gezond uitziet, want we weten nu dat dit geen garantie is voor gezond tandvlees.

Pin It on Pinterest