Schisis spreekuur
Schisis betekent spleet. Als uw kind een schisis heeft, dan heeft het een spleet in lip, kaak en/of het gehemelte (zachte en/of harde gehemelte). De schisis kan aan één kant zitten, rechts of links, of dubbelzijdig zijn. De schisis kan alleen in de lip zitten of in de lip-, kaak- en gehemeltespleet. Er zijn veel combinaties mogelijk en even zoveel behandelmogelijkheden. Pasklare behandelmodellen zijn niet van te voren op te stellen.
Het St. Elisabeth Ziekenhuis heeft een schisisteam waarin verschillende specialisten samenwerken
Dit multidisciplinaire team bespreekt tijdens de afspraak bij de schisispoli met u de behandelmogelijkheden en de rol die het schisisteam hierbij speelt. Ook geven wij antwoord op uw vragen die kunnen leven nu uw kind nog een baby is.
Hoe krijg je een afspraak bij de schisispolikliniek
Elke arts kan verwijzen naar het schisisteam. Meestal is dit de kinderarts of de huisarts. Sinds de invoering van de 20-weken echo wordt de schisis regelmatig al gezien door de verloskundige of de gyneacoloog. Zij verwijzen u ook door naar het schisisteam. U krijgt dan tijdens de zwangerschap al de nodige informatie over schisis en het schisisteam. Zo nodig worden er al afspraken gemaakt voor de kinderarts en de plastisch chirurg. Wilt u een afspraak maken en/of verzetten, dan kunt u contact opnemen met de secretaresse, telefoonnummer: (013) 539 10 27. Bij vragen over de verzorging kunt u telefonisch contact opnemen met de schisisverpleegkundige.
De werkwijze van het schisisteam
U komt met uw kind vaak als eerste bij de kinderarts terecht die de diagnose stelt. Vervolgens wordt u uitgenodigd op de schisispoli waar u kennis maakt met de teamleden van het schisisteam.
Spraak centraal
Het behandelprotocol binnen het schisisteam Brabant is anders dan bij de meeste andere schisisteams in Nederland. Wij kiezen bewust voor een protocol waarbij de spraak vanaf jonge leeftijd centraal staat. De spraak is het belangrijkste middel om te communiceren met leeftijdsgenootjes, de juf of meester op school, buurtkinderen en familieleden. Kortom, spraak is essentieel voor een gezonde sociale ontwikkeling De MKA-chirurg speelt samen met de orthodontist en de mondhygieniste een belangrijke rol in het begeleiden van een gezonde, functionele en fraaie gebitsontwikkeling met op latere leeftijd de juiste gezichtsverhoudingen. Zo vindt bij een kaakspleet rond 9 of 10 jaar een bottransplantatie plaats om een continue kaakboog te krijgen. De orthodontist kan hier dan een mooie tandboog maken. Als kinderen zijn uitgegroeid, vindt soms een kaakosteotomieplaats. Hiermee kan de groeiachterstand van de bovenkaak of andere standsafwijkingen van onder- en/ of bovenkaak worden gecorrigeerd. Doordat alle teamleden aanwezig zijn, kunt u in een keer al uw vragen stellen.
De leden van het schisisteam zijn:
- Mevrouw M.J. Bertens-Timmermans – Kinderverpleegkundige
- Mevrouw A. Duif – Maatschappelijk werker
- De heer P. Geerts – Logopedist
- De heer T. Godthelp – KNO-arts
- Mevrouw A.P.W. Kordelaar-van Eijndhoven – Kinderverpleegkundige
- De heer B. van Nimmen – Plastisch chirurg
- Mevrouw C. Reijnen – Kinderarts
- De heer M. Reinders – Orthodontist
- Mevrouw S. Stolk-Liefferink – MKA-Chirurg
- Mevrouw K. Kindt – Psycholoog
- Mevrouw M. Fasting – de Bres – Mondhygienist
- Mevrouw M. Verhoeven – Mondhygienist
Meer aandoeningen informatie over:
"Zeer klantvriendelijk, uitstekende behandeling, goede adviezen."
"Zeer goede ervaringen. Nooit problemen. Uitstekend."
"Kundig geholpen, goed advies in een fijne omgeving."
"Zeer toegewijd en professioneel. Flexibel in het maken van afspraken.