Home » Behandelingen
Behandelingen
Mondproblemen bij kinderen kunnen voorkomen worden.
Tot 18 jaar worden bezoeken aan de mondhygiënist vergoed vanuit de zorgverzekering.
Bespaar vervelende discussies met peuters, kleuters, tieners of pubers en bel de mondhygiënist.
Mondhygiëne De Bres / ETZ Tilburg
We geven eerst uitgebreide voorlichting
Wat de mondhygiënist gaat doen en hoeveel tijd dat in beslag neemt, hangt af van de huidige gezondheid van de mond. Om een goed beeld te krijgen van de situatie stelt de specialist enkele vragen over het gebit, tandvlees en de gezondheid in het algemeen. Ook de huidige gewoontes, zoals tandenpoetsen en het gebruik van hulpmiddelen brengt de mondhygiënist in kaart. Vervolgens start een mondonderzoek. Aan de hand van de resultaten stelt men een persoonlijk behandelplan met begroting op. Het traject start altijd met voorlichting over de juiste mondzorg waarna we direct kunnen starten met de behandeling.
Wij zijn gespecialiseerd in
Deze behandelingen
Gingivitis is de eerste fase van parodontitis. Tandplak (een kleefachtige stof door bacterien veroorzaakt) vormt zich aan de rand waar het tandvlees de tanden omsluit en veroorzaakt het opzwellen van het tandvlees dat rood aanziet en gemakkelijk kan gaan bloeden, bijvoorbeeld bij het tandenpoetsen. Het bot is in deze fase nog niet aangetast en een adequate behandeling kan het proces omkeren.
Beginnende parodontitis
De langzame ophoping en vermeerdering van tandplak tast het tandvlees en de tandwortels aan. Het tandvlees begint los te laten van de tanden en veroorzaakt pockets waar bacterien hun verwoestende werk voortzetten. De bacterien in het tandvlees veroorzaken afbraak van het ondersteunend bot van de tandwortels. Dit is een onomkeerbaar proces. Zonder behandeling zal dit proces leiden tot een serieuze botafbraak.
Gevorderde parodontitis
Bij gevorderde parodontitis heeft de afbraak zich verder doorgezet, het tandvlees is ontstoken en laat verder los van de tandhals op een steeds dieper niveau. De tanden gaan los zitten. De patient hoeft hier niets van te voelen. Indien onbehandeld kan dit proces leiden tot het verlies van tanden.
Erntstige parodontitis in gevorderde staat
De bacterien en tandsteen hebben geleid tot significant botverlies en het tandvlees is ver teruggetrokken. Er is nog weinig ondersteunend bot over en de tanden zitten los. Pijnlijke ontstekingen in het tandvlees kunnen regelmatig voorkomen. Extracties zullen noodzakelijk zijn.
Schisis spreekuur
Schisis betekent spleet. Als uw kind een schisis heeft, dan heeft het een spleet in lip, kaak en/of het gehemelte (zachte en/of harde gehemelte). De schisis kan aan één kant zitten, rechts of links, of dubbelzijdig zijn. De schisis kan alleen in de lip zitten of in de lip-, kaak- en gehemeltespleet. Er zijn veel combinaties mogelijk en even zoveel behandelmogelijkheden. Pasklare behandelmodellen zijn niet van te voren op te stellen.
Het St. Elisabeth Ziekenhuis heeft een schisisteam waarin verschillende specialisten samenwerken
Dit multidisciplinaire team bespreekt tijdens de afspraak bij de schisispoli met u de behandelmogelijkheden en de rol die het schisisteam hierbij speelt. Ook geven wij antwoord op uw vragen die kunnen leven nu uw kind nog een baby is.
Hoe krijg je een afspraak bij de schisispolikliniek
Elke arts kan verwijzen naar het schisisteam. Meestal is dit de kinderarts of de huisarts. Sinds de invoering van de 20-weken echo wordt de schisis regelmatig al gezien door de verloskundige of de gyneacoloog. Zij verwijzen u ook door naar het schisisteam. U krijgt dan tijdens de zwangerschap al de nodige informatie over schisis en het schisisteam. Zo nodig worden er al afspraken gemaakt voor de kinderarts en de plastisch chirurg. Wilt u een afspraak maken en/of verzetten, dan kunt u contact opnemen met de secretaresse, telefoonnummer: (013) 539 10 27. Bij vragen over de verzorging kunt u telefonisch contact opnemen met de schisisverpleegkundige.
De werkwijze van het schisisteam
U komt met uw kind vaak als eerste bij de kinderarts terecht die de diagnose stelt. Vervolgens wordt u uitgenodigd op de schisispoli waar u kennis maakt met de teamleden van het schisisteam.
Spraak centraal
Het behandelprotocol binnen het schisisteam Brabant is anders dan bij de meeste andere schisisteams in Nederland. Wij kiezen bewust voor een protocol waarbij de spraak vanaf jonge leeftijd centraal staat. De spraak is het belangrijkste middel om te communiceren met leeftijdsgenootjes, de juf of meester op school, buurtkinderen en familieleden. Kortom, spraak is essentieel voor een gezonde sociale ontwikkeling De MKA-chirurg speelt samen met de orthodontist en de mondhygieniste een belangrijke rol in het begeleiden van een gezonde, functionele en fraaie gebitsontwikkeling met op latere leeftijd de juiste gezichtsverhoudingen. Zo vindt bij een kaakspleet rond 9 of 10 jaar een bottransplantatie plaats om een continue kaakboog te krijgen. De orthodontist kan hier dan een mooie tandboog maken. Als kinderen zijn uitgegroeid, vindt soms een kaakosteotomieplaats. Hiermee kan de groeiachterstand van de bovenkaak of andere standsafwijkingen van onder- en/ of bovenkaak worden gecorrigeerd. Doordat alle teamleden aanwezig zijn, kunt u in een keer al uw vragen stellen.
De leden van het schisisteam zijn:
Mevrouw M.J. Bertens-Timmermans – Kinderverpleegkundige
Mevrouw A. Duif – Maatschappelijk werker
De heer P. Geerts – Logopedist
De heer T. Godthelp – KNO-arts
Mevrouw A.P.W. Kordelaar-van Eijndhoven – Kinderverpleegkundige
De heer B. van Nimmen – Plastisch chirurg
Mevrouw C. Reijnen – Kinderarts
De heer M. Reinders – Orthodontist
Mevrouw S. Stolk-Liefferink – MKA-Chirurg
Mevrouw K. Kindt – Psycholoog
Mevrouw M. Fasting – de Bres – Mondhygienist
Mevrouw M. Verhoeven – Mondhygienist
Behandelingen zonder angst
Wanneer is het tijd voor een behandeling van de mondhygiënist?
Wij raden een bezoek aan als je:
- problemen in jouw mond wilt voorkomen;
- zelf wil werken aan een gezonde en frisse mond;
- tandsteen of aanslag op jouw gebit constateert;
- regelmatig nieuwe gaatjes krijgt;
- weleens last hebt van bloedend tandvlees;
- regelmatig een slecht ruikende adem hebt;
- gevoelige tandhalzen of teruggetrokken tandvlees in de mond ervaart;
- last hebt van een droge mond;
- tanden en kiezen slijten door zuren uit voeding;
- diabetespatiënt bent of lijdt aan hart- en vaatziekten;
- of botversterkende medicijnen gebruikt.
Van goede mondzorg heb je een leven lang plezier
Je tanden gaan je leven lang mee. Met enige regelmaat een bezoekje brengen aan de mondhygiënist is dus geen overbodige luxe. Houd je gebit mooi door het de aandacht te geven die het verdient!